Amenzi și reguli circulație/campare Grecia
18 May 2021

Amenzi și reguli circulație/campare Grecia

CampMap, de la rulotiști pentru rulotiști, probabil cea mai completă platformă/hartă dezvoltată în România, ce conține locații camping, gazde, off-camping, parcări sau reprezentanțe RV!


Necunoașterea legislatiei țării pe care o vizităm nu ne absolvă de vină și foarte ușor ți se poate da peste cap concediul!

Pentru că sezonul de vară bate la ușa rulotelor noastre dar și pentru că e bine să plecăm la drum pregătiți ne dorim prin acest articol să venim în ajutorul vostru, cu informații de reală importanță pentru vacanța ta pe roți în Grecia!

 

În primă fază hai să vorbim despre amenzile pasibile și consecințele lor, ce pot să strice concediul oricui, dar îți recomandăm să citești și ultima parte a articolului nostru ce prezintă legislația elenă în ceea ce privește off campingul! 

Amenzile pe teritoriul Greciei pot fi aplicate pe loc de către polițiști, dar nu pot fi încasate, astfel, amenzile vor putea fi plătite la oficiile poștale sau bancă în termen maxim de 10 zile.

Atenție însă, că pe teritoriul Greciei, pe lângă suspendarea permiselor de conducere prin lege, se ridică și talonul plus plăcuțele de înmatriculare fără a beneficia de dovadă de circulație. 

Amenzi și reguli parcare

Locurile de parcare in Grecia sunt marcate pentru rezidenți cu linii albastre, pentru turiști sau vizitatori ai localităților cu linii albe iar pentru servicii speciale cu linii galbene

Parcările cu plată automată au în general timp de parcare maxim de 3 ore și program astfel:

Zilele saptămânii: orele 09:00 la 21:00

Sâmbăta: de la 09:00 la 16:00

Amenda este de 80 € - 40 €  plătibilă în 24h - plus ridicarea permisului pentru 10zile și/sau ridicarea plăcuțelor de înmatriculare pentru până la 20 zile fără drept de circulație

Amenda pentru parcare pe locurile persoanelor cu nevoi speciale este de 150€ - plus ridicarea permisului pentru 10zile și/sau ridicarea plăcuțelor de înmatriculare pentru până la 10 zile fără drept de circulație

Amenzi și reguli folosire lumini

Faza scurtă este opțională când conduceți în timpul zilei și este necesară când conduceți noaptea.

Spoturile de ceață pot fi utilizate numai în caz de ceață, zăpadă sau ploi abundente, singure sau împreună cu faza scurtă.

Amenda pentru încălcarea regulilor de utilizare faza scurtă este de 80 €.

Amenzi și reguli călătorind cu copii

Copiii cu vârsta sub 3 ani pot călători numai atunci când utilizează sisteme de siguranță adecvate pentru greutatea lor.

Copiii cu vârsta sub 12 ani și înălțimea mai mică de 135 cm pot fi transportați pe scaunele din spate numai cu ajutorul scaunelor pentru copii care permit să fixarea cu centuri de siguranță.

Amenda este de 350 €

Amenzi și reguli centuri de siguranță

Utilizarea centurilor de siguranță este obligatorie pentru pasagerii din față și din spate. Și utilizarea căștii de protecție este obligatorie pentru conducători de motociclete sau scutere și pasagerii acestora.

 Amenda pentru auto este de 350 € iar pentru moto 150 € plus pasibili de suspendarea permisului până la 30 de zile

Amendă folosire telefon mobil în timpul condusului

Folosirea telefoanelor mobile fără dispozitive handsfree de către șofer este strict interzisă în timpul conduslui.

Amenda pentru conducător auto este de 100 € iar pentru moto 150 € plus pasibili de suspendarea permisului până la 30 de zile

Amendă folosire detector de radar

Utilizarea detectoarelor radar este strict interzisă.

Amendă - 2.000 EUR plus suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 30 de zile și ridicarea unui talonului plus numere pentru 60 de zile.

 

Tabel descriptiv cu alte amenzi aplicate 

 

Alte informații utile conducătorilor auto

Echipare auto obligatorie

  • Stingător
  • Kit prim ajutor
  • Triunghi reflectorizant

 

Utilizarea anvelopelor de iarnă în Grecia este opțională.

Lanțurile de zăpadă sunt permise pe drumuri complet acoperite cu zăpadă sau gheață. În acest caz, viteza nu trebuie să depășească 50 km / h.

Campingul sau utilizarea sălbatică a campingului în afara campingurilor autorizate este strict INTERZISĂ, sub sancțiuni foarte grave (Legea 2160/93, articolul 4, § 12 și Legea 2741/99 articolul 21§1).

Legea 2160/93 art. 4 alin 12

12. Alineatul 2 al articolului 10 din legea 392/1976 (Monitorul Guvernului 199 A "), modificat prin articolul din legea 779/1978 (Monitorul Guvernului 89 A"), se înlocuiește după cum urmează:

Este interzisă amenajarea de corturi sau parcarea rulotelor în siturile arheologice, plaje, marginile pădurilor publice și, în general, în zonele publice, precum și găzduirea mai multor caravane de către comercianți sau persoane fizice.

Infractorii sunt pedepsiți cu închisoare de până la trei (3) luni sau cu amendă sau cu ambele pedepse, cu condiția să nu fie prevăzută o pedeapsă mai grea printr-o altă dispoziție, dispusă în același timp de instanța de expulzare forțată a acestora.

Procedura este respectată așa cum este definită de articolele 417 și următoarele. Din Codul de procedură penală pentru cercetarea și judecarea contravențiilor la fața locului. Impunerea unei amenzi.

Infractorii sunt pedepsiți cu o amendă de trei sute (300) euro pe persoană sau pe tabără sau pe vehicul, impusă de poliție sau de autoritatea portuară care atestă încălcarea și colectată în conformitate cu prevederile articolului 104 din Codul rutier (KO K ) din Legea 2696/1999 (AD57).

În inspecțiile efectuate de echipe mixte, amenda este impusă de organul de poliție prezent în timpul inspecției. Astfel a fost abrogat alin. 4 articolul 51 LEGEA 4276/2014 cu efect la 01.01.2015

extras din legislația oficială a Greciei 

NOTA: cu toate acestea legea Elenă nu specifică clar o reglementare pentru autorulote și parcarea acestora categorizarea lor fiind de “autovehicul”, atâta timp cât nu se folosesc elemente ce ar putea determina autoritățile să considere campare! * 

Conduceți prudent și să avem drumuri bune în locuri frumoase de povestit, fără evenimente!

en